KALLIS IHO

Tänään kerron mun kasvojeni ihon tarinan: sen tuomista ongelmista, siihen kuluneesta rahasta sekä sen hoidosta.

Yläasteen alkuun saakka mun kasvoja kehuttiin sileiksi kuin vauvan peppu. Minulla ei ollut siihen asti ollut epäpuhtauksia kasvoissani enkä ollut käyttänyt meikkivoidetta. Yläasteella kuitenkin tein virheen, jonka uskon olleen perimmäisin syy iho-ongelmiini, nimittäin ostin tuon kuuluisan matte mousse -meikkivoiteen. Ihoni oli edelleen virheetön, mutta meikkaaminen tuli osaksi rutiinejani. Ihoa kuivattavan pakkelivoiteen levittäminen kasvoilleni päivittäin alkoi tuoda pikkuhiljaa mukanaan näppyjä otsaani, josta ne alkoivat leviämään melkein koko kasvoilleni. Lukion alusta alkaen voin sanoa kärsineeni aknesta, joka oli välillä pahempi, välillä vähän parempi.


Luonnollisesti näppylöistä ja punoituksesta huutava ihoni laski itsetuntoani: rumat kasvot katsoivat minua peilistä takaisin, ilman meikkiä kodin ulkopuolelle lähteminen ei tullut kuuloonkaan, ja minua jännitti tilanteet, joissa oli oltava ilman meikkiä. Jopa entisen poikaystäväni luona yöpyessäni en ensimmäisen puolen vuoden aikana pessyt meikkejäni yön ajaksi pois koskaan. I know. Sehän se vasta pahaa tekeekin, kun nukkuu samat meikit naamalla. Häpesin vain kasvojani niin paljon, että mielummin vältin kiusalliset keskustelut aiheesta tavalla millä hyvänsä. Sain myös kommentteja aknestani, jotka eivät tosiaan helpottaneet epätoivoista minua millään lailla. (Vinkkinä ei-aknesta kärsiville: akne on usein arka paikka, joten kommentoimalla asiaa millään lailla usein lannistat vain toisen oloa. Vinkkinä aknesta kärsiville: akne on inhottava sairaus, mutta se ei määritä sinua millään lailla! Kyllä se ajan ja työn kanssa lähtee pois, joten keskity elämiseen äläkä itsesi piilotteluun.)

Ihonpuhdistus ja erilaisten tuotteiden kokeilu ja hamstraaminen oli minulle pakkomielle (varmasti aika monelle aknesta kärsivälle) ja on vähän vieläkin. Kun yksi aine ei tuntunut toimivan, kokeilin toista ja niin edelleen. Osaisinpa arvioida kuinka paljon rahaa olen vuosien aikana käyttänyt erilaisiin ihonhoitotuotteisiin, mutta heittämällä useamman tonnin! Tähän vielä päälle lääkärikäynnit ja sitä kautta saadut reseptilääkkeet sekä kosmetologikäynnit. Aknesta tai muusta ihosairaudesta eroon pääseminen ei ole halvinta hommaa...


Minkä loppujen lopuksi tunsin itselleni toimivimmaksi keinoksi päästä aknesta eroon oli e-pillerit. Niiden käytön aloittamisen jälkeen ihoni on mennyt selvästi parempaan suuntaan, jättäen kuitenkin poskilleni aknearvet. Niin hassua kuin se onkin: aknesta selviytymisen jälkeen ei voinutkaan hyppiä ilosta, vaan sitten poskille muistoksi jääneet arvet alkoivat haitata silmää. Tähän mennessä olen arpiini kokeillut sarjahoitona kosmetologilla timanttihiontaa sekä mikroneulausta. En voi sanoa näiden toimenpiteiden hävittäneen arpiani kokonaan, mutta koen niiden tasoittaneen ihoani, ja haluan toivoa, että jatkossa näissä rahaa syövissä hoidoissa silloin tällöin käyminen tasoittaisi vielä lisää.

Vieläkään ihoni ei siis ole virheetön, enkä virheettömyyteen pyrikään. Finnejä esiintyy silloin tällöin ja arvet poskillani ovat vielä silminnähtävissä, mutta olen löytänyt itselleni sopivia keinoja ennaltaehkäistä uusien epäpuhtauksien muodostumista ja hoitaa arpiani. Maidoton, vähäsokerinen ja kasvispainotteinen ruokavalio, simppelit ihonpuhdistustuotteet (tällä hetkellä suosin hellävaraisia puhdistustuotteita), satunnaiset kosmetologikäynnit sekä ihon "tuuletus" vähintään kerran viikossa (=meikitön päivä) tuntuvat tällä hetkellä itselleni toimivilta tavoilta pitää ihostani huolta. Kotihoito on kuitenkin tärkeämpää kuin kosmetologilla ravaaminen.


Haluan tällä kirjoituksella tuoda ilmi sitä, kuinka työläs, kallis ja suoraan sanoen inhottava akne voi olla. Valitettavasti montaakaan positiivista kommenttia en aknesta keksi sanoa, mutta lohdutuksena niille, jotka siitä kärsivät haluan sanoa, että se on hyvin yleinen ihosairaus, josta pääsee ajan, työn ja kärsivällsiyyden avulla kyllä lopulta eroon. Elämässä on niin paljon asioita, joihin käyttää energiansa, että aknesta turha murehtiminen olisi hyvä osata jättää sivuun.

Ulkonäkö ei määritä sitä, kuka sä oot. Tee itselles, iholles ja muille hyvää. Ne määrittävät sen, kuka sä oot. Mahtavaa viikkoa sulle, oo rohkea ja toteuta unelmias <3




Kommentit